9 Taş Oyun Nasıl Oynanır
Bu oyun tarihi Eski Mısır dönemine dayanan bir zeka oyunudur. 7’den 70’e her isteyenin oynayabileceği bir oyun olan dokuz taş kendi özel tahtasında oynanması ve strateji gerektirmesi nedeniyle satranca benzemektedir.
Dokuz Taş Oyunu Nasıl Oynanır?
Bu oyun iç içe geçmiş karelerin birleşmesiyle oluşmuş gibi görünen şeklin yer aldığı özel tahtasında (Ya da bu şeklin çizildiği kağıt ve benzerinde.) oynanır. İki kişiyle oynanan bu oyunda her kişinin kendine ait farklı renkte dokuz tane taşı vardır ve genellikle bu renkler siyah ile kırmızıdır.
Öncellikle oyuncular sırayla taşlarını tahtaya dizer. Tahtada taşlarını dizebilecekleri yirmi dört tane nokta bulunmaktadır. Üç adet aynı renk taşı yan yana gelecek şekilde koymaya çalışılırlar çünkü eğer ki bu durum sağlanırsa karşı tarafın bir taşını tahtadan çıkarma hakkına sahip olunmaktadır.
Tüm taşlar dizildikten sonra da oyun tahta üzerindeki taşların kaydırılmasıyla devam eder. Herkes sadece kendi taşlarını birer birim hareket ettirebilir. Bu şekildeyken de yine yan yana üç aynı renk taş denk getirilmeye çalışılır. Ve yine her yan yana getirilen üç taşta rakibin taşlarından biri tahtadan çıkarılır. Böylelikle oyuncu kendi taşlarını üçlü olarak yan yana getirmeye çalışmalı ve rakibin taşlarını yan yana getirmesini engellemeye çalışmalıdır.
Oyunun Kuralları
Tüm taşlar her oyuncunun her hamlesinde bir tane olacak şekilde tahtaya dizilir en başta.
Taşların farklı renkli oluşu birbirlerinden daha zayıf ya da güçlü oldukları anlamına gelmez.
Tüm taşlar dizildikten sonra da oyun taşlar kaydırılarak devam ettirilir.
Taşlar dikey ya da yatay olarak bir birim hareket ettirilebilir. Çapraz olarak hareket ettirilemez.
Üçlü set oluştuğunda taşların dokunulmazlık şansı oluşur. Rakip o taşları tahtadan atamaz.
Çapraz oluşturulan üçlüler bir şey sağlamaz. Üçlünün dikey ya da yatay olması gerekir.
Eğer ki oyuncunun tahta üzerindeki herhangi bir taşının yanında taşını hareket ettirebileceği bir boşluk yoksa oyuncu bekler ve rakibi bir hamle yapınca sıra tekrar ona geçer.
Eğer oyuncunun tahta üzerinde son üç taşı kalmış olursa herhangi bir taşın istenilen herhangi bir yere konma hakkı olur. (Bu kural isteğe bağlı olarak oyuna eklenebilir.)
Tahtada sadece iki tane taşı kalan kişi oyunu kaybeder.