Oyun Bozan Nasıl Yazılır
Birçok kişi cümle içerisinde oyunbozan kelimesinin doğru yazılışını merak etmektedir. Sıkça yapılan Türkçe yazım hataları genellikle ayrı yazılması gereken kelimeleri birleşik yazmaktan kaynaklanır. Bu kelimeye ait kafa karışıklığının giderilmesi için Türk Dil Kurumu oyunbozan kelimesinin doğru kullanımını yayımlamıştır.
Oyunbozan Kelimesinin Doğru Kullanımı Nedir?
Türk Dil Kurumuna göre oyunbozan kelimesinin sıfat halinin doğru yazılışı oyun bozan değildir. Sıfat halinin doğru yazılışı oyunbozan şeklindedir. Kelimenin birleşik yazılması gerekmektedir. Şayet kelimeyi sıfat olarak kullanmak ve bir kimseyi cümle içinde nitelendirmek isteniliyorsa birleşik yazmak gerekmektedir. Kelimenin “oyun bozan” şeklinde ayrı yazılması doğru değildir.
Oyunbozan Kelimesinin Anlamı Nedir?
Oyunbozan kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı mızıkçı ve müşterek plandan tek taraflı caymaktır. Bu anlamların yanında kolayca darılan kimse için söylenmektedir. Söz gelimi birlikte bir plan yapılır ve plan hayata geçirilirken planın bir tarafını temsil eden kişi tek taraflı olarak kararından döner ve diğer tarafları zor durumda bırakır. Bu haldeki bir kişiye oyunbozan veya mızıkçı da denilmektedir.
Oyunbozan Kelimesi Cümle İçinde Nasıl Kullanılır?
Oyunbozan kelimesinin cümle içinde kullanılması konuyu daha iyi kavramaya yardımcı olacaktır. Örneğin, “Bütün planlarımızı altüst ettin ne kadar da oyunbozansın.” cümlesinde plandan tarafların rızası dışında cayan kişiye karşı bu durumdan ötürü bir nitelendirme yapılmıştır. Bu nitelendirmenin oyunbozan kelimesi ile yapılması yerinde olacaktır.
Bir diğer cümle için kullanımı ise şöyledir: “Yenilgiyi asla kabullenmiyor; sürekli mızıkçılık yapıyor; oyunbozan biri ile asla iş yapmamak gerekir.” Bu cümledeki anlam oyunbozanlık yapan birinin çok şikayetçi olduğundan, yenilgiyi kabullenmeyip sürekli yaygara çıkarmasından ve şikayet edip sızlanmasından yakınmaktadır. Bu tür özelliklere sahip kişiyi oyunbozan şeklinde nitelendirmiştir.
Oyunbozan kelimesinin cümle içinde kullanılmasını örneklendirecek son örnek şöyledir: “Birlikte hiçbir zaman eğlenemiyoruz. Her zaman oyunbozan birisi olmuştur.” Bu cümlede kişinin sürekli ağlayıp, sızlamasını ve bu durumun eğlenmeye mani olduğunu belirtmek amaçlı o kişiye oyunbozan nitelendirmesi yapılmıştır.
Oyunbozan kelimesinin ayrı yazıldığı hali Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesinde mevcut değildir. Dolayısıyla ayrı yazılmış hali Türkçe yazım kurallarında mevcut değildir.